ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ УЧАСНИКІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Нагорний, П. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті здійснено комплексний науково-правовий аналіз проблем забезпечення безпеки учасників кримінального провадження в умовах дії воєнного стану в Україні. Досліджено чинне законодавство України, зокрема Закон України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» та Закон України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», а також доктринальні підходи, висвітлені у працях вітчизняних науковців. Визначено основні проблеми правового, організаційного та практичного характеру, що загострилися внаслідок збройної агресії та функціонування правової системи в особливому правовому режимі воєнного стану. Запропоновано напрями вдосконалення законодавства і практики застосування заходів безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, з урахуванням пріоритету захисту їх життя та хорова, власності, а також потреб воєнного часу.