АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ - Сокоринський, Ю. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У науковій статті здійснено комплексний аналіз актуальних проблем правового та організаційного забезпечення пенсійного забезпечення учасників бойових дій (УБД) в Україні в умовах збройної агресії росії. Визначено, що на сьогодні пенсійне забезпечення УБД є надзвичайно гострою соціально-правовою проблемою, що потребує системного вдосконалення з боку держави. Зокрема, виокремлено такі ключові проблеми: структурна та фінансова непідготовленість Пенсійного фонду України до зростання кількості пенсіонерів із пільговим статусом; низький рівень пенсійних виплат, що не відповідає внеску ветеранів у захист держави; складність отримання доплат та надбавок; недосконалість законодавчого регулювання і практики його застосування, включаючи численні випадки затримок з перерахунками та необхідність судового оскарження рішень ПФУ. Звертається увага на те, що незважаючи на законодавчо встановлені гарантії, зокрема право на достроковий вихід на пенсію, надбавки до пенсії та інші соціальні пільги, їх фактична реалізація супроводжується надмірною бюрократизацією та нестабільністю правозастосування. Обґрунтовано, що забезпечення справедливого, гідного та ефективного пенсійного забезпечення УБД має стати одним із ключових пріоритетів державної політики у сфері соціального захисту. Розкрито необхідність законодавчого уточнення підстав і механізмів визнання статусу учасника бойових дій, а також впровадження електронних сервісів, що спростять процедури оформлення пенсій та прискорять доступ до належного фінансування. Підкреслено, що реалізація зазначених пропозицій сприятиме зміцненню довіри до держави, підвищенню мотивації військовослужбовців, а також забезпеченню соціальної справедливості щодо тих, хто брав участь у захисті незалежності та територіальної цілісності України.