КЛАСИФІКАЦІЯ ОЗНАК ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Сайнецький, В. П. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню проблеми класифікації ознак правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій в Україні. У роботі підкреслено, що в умовах воєнного стану соціальний захист УБД набуває особливого значення як інститут публічного права, а також як елемент збереження обороноздатності держави та консолідації суспільства. Наголошено, що правове регулювання соціального захисту УБД формується у складних умовах нестабільності нормативної бази та постійних реформ, що обумовлює необхідність систематизації і науково обґрунтованої класифікації його ознак. У статті здійснено аналіз наукових підходів до характеристики ознак соціального захисту учасників бойових дій. Показано, що у доктрині переважають різновекторні підходи: від акценту на специфічному суб’єктному складі та правовому статусі УБД до спроб систематизації джерел соціального права та визначення ознак, пов’язаних із реформуванням державної системи. Окрему увагу приділено формуванню власної авторської класифікації ознак правового регулювання соціального захисту УБД. Запропоновано поділ на загальні ознаки та спеціальні ознаки. До загальних ознак правового регулювання соціального захисту учасників бойових віднесенні його: 1) нормативно-ієрархічна; 2) інституційно-організаційна; 3) фінансово-бюджетна; 4) принципово-ціннісна; 5) міжнародно-правова. Щодо спеціальних ознак правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій, то ними є такі: 1) суб’єктно-правова; 2) статусно-гарантійна; 3) елементно-структурна; 4) реабілітаційно-адаптаційна; 5) житлово-компенсаційна; 6) добровольча. Обґрунтовано сутність та значення кожної з наведених ознак правового регулювання соціального захисту учасників бойових дій.