ДЕФОРМАЦІЯ ПРАВОСВІДОМОСТІ В ЕПОХУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - Черкас, М. Є. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Статтю присвячено комплексному аналізу деформації правосвідомості в епоху цифровізації як складного соціально-правового феномену, що формується під впливом стрімкого розвитку цифрових технологій та трансформації інформаційного середовища. Обґрунтовується, що цифровізація істотно змінює способи сприйняття права, механізми формування правових знань, оцінок і моделей правової поведінки як на індивідуальному, так і на колективному рівнях. У роботі розкрито зміст правосвідомості в умовах інформаційного суспільства, визначено основні чинники її трансформації, а також окреслено характерні форми деформації, зумовлені цифровим середовищем, зокрема правовий нігілізм, спрощене або фрагментарне сприйняття права, алгоритмізоване мислення та зниження критичності правових оцінок. Окрема увага приділяється аналізу позитивного та негативного впливу цифровізації на правосвідомість. До позитивних аспектів віднесено розширення доступу до правової інформації, підвищення прозорості діяльності органів публічної влади, розвиток електронного правосуддя та електронних сервісів, що сприяють формуванню правової обізнаності й залученості громадян до правового життя. Водночас наголошується, що цифровізація породжує низку ризиків і загроз, зокрема маніпулювання правовою інформацією, поширення дезінформації, знецінення права внаслідок його надмірної технізації, а також підміну правових цінностей алгоритмічними рішеннями, що може призводити до стійких деформацій правосвідомості. У статті обґрунтовується необхідність вироблення науково виважених підходів до мінімізації негативних наслідків цифровізації для правосвідомості шляхом удосконалення правової освіти, розвитку правової культури, посилення етичних стандартів цифрового врядування та забезпечення балансу між технологічними інноваціями й фундаментальними цінностями права.