СТАНДАРТ ДОКАЗУВАННЯ «БАЛАНС ЙМОВІРНОСТЕЙ»: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ - Гафич, І. І.; Оніщенко, О. Ю. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження правової природи стандарту доказування «баланс ймовірностей», його історичної еволюції, доктринального осмислення та сфер практичного застосування у різних галузях права. Зокрема, розглянуто особливості формування і застосування цього стандарту в системах англосаксонського та континентального права, з акцентом на цивільному, адміністративному та квазі-кримінальному судочинстві. Здійснено порівняльно-правовий аналіз судової практики Сполученого Королівства, Канади, Європейського суду з прав людини та Верховного Суду України, що дозволило окреслити сучасні тенденції інтерпретації меж і змісту даного стандарту. Аргументовано, що «баланс ймовірностей» є не лише інструментом розподілу доказового тягаря, але й епістемологічним критерієм обґрунтованості судового переконання, що забезпечує належну процесуальну рівновагу між сторонами. Розглянуто дискусійні аспекти, пов’язані з варіативністю стандартів у межах цивільного процесу (наприклад, «переконливі і ясні докази») та їхньою сумісністю з презумпцією невинуватості у квазі-кримінальних процедурах. У підсумку обґрунтовано необхідність розробки уніфікованих підходів до застосування стандарту «баланс ймовірностей» як запоруки справедливості, передбачуваності та ефективності судового розгляду у демократичному правопорядку.