Цифрова криміналістика та її значення в розслідуванні кримінальних правопорушень - Степанюк, Р. Л. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті визначено основні напрями використання засобів цифрової криміналістики у процесі виявлення та розслідування кримінальних правопорушень. Наголошено, що сутність цифрової криміналістики є науково-технічною. Тому у вітчизняній моделі криміналістичної науки її варто розглядати як самостійний розділ криміналістичної техніки, який вивчає цифрові сліди кримінальних правопорушень і розробляє інструменти та методи їх дослідження. Комплексний підхід до вивчення системи інструментів і методів цифрової криміналістики дає можливість визначити чотири основні напрями її використання під час розкриття та розслідування кримінальних правопорушень. Першим напрямом є цифрова криміналістична розвідка, яка є новітньою сферою діяльності правоохоронних органів і передбачає використання спеціалізованих сервісів для пошуку й аналізу інформації з великої кількості джерел. Цей напрям потребує системного дослідження на рівні криміналістичної теорії та формування якісних правових, організаційних і методичних засад. Другий напрям – це техніко-криміналістичне забезпечення виявлення та вилучення цифрових доказів під час проведення процесуальних дій. Він передбачає обов’язкову участь спеціаліста у галузі цифрової криміналістики та професійне використання її інструментів і методів. Судова комп’ютерно-технічна експертиза, яка є основним напрямом використання засобів цифрової криміналістики в судово-експертній діяльності, потребує подальшого розвитку в контексті удосконалення класифікації об’єктів та розроблення сучасних методів дослідження. Ще одним напрямом є техніко-криміналістичне забезпечення розслідування кіберзлочинів. Він передбачає використання інструментів і методів цифрової криміналістики для виявлення та дослідження цифрових доказів у певних кримінальних провадженнях, а також дотримання наукових рекомендацій щодо процесу розслідування кіберзлочинів. Усі наведені вище напрями пов’язані між собою. Але вони відрізняються за формою використання спеціальних знань, завданнями та способами їх вирішення, а також кінцевими результатами.