Ефективність судової системи у контролі за дотриманням процесуальних строків під час досудового розслідування - Колесніков, А. П. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена об’єктивною необхідністю забезпечення ефективного судового контролю за дотриманням процесуальних строків під час досудового розслідування як ключового елементу дотримання конституційних гарантій права на справедливий суд та розумні строки кримінального провадження. В умовах реформування кримінальної юстиції України особливої гостроти набувають питання оптимізації механізмів судового контролю, спрямованих на запобігання необґрунтованому затягуванню досудового розслідування та порушенню прав учасників кримінального провадження. Слід зазначити, що проблематика судового контролю за строками досудового розслідування набуває особливого значення в контексті практики Європейського суду з прав людини, який неодноразово констатував порушення Україною статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у частині дотримання розумних строків розгляду справ. Мета дослідження полягає у комплексному аналізі ефективності судової системи України у контролі за дотриманням процесуальних строків під час досудового розслідування, виявленні основних проблем функціонування судової влади у цій сфері та обґрунтуванні пропозицій щодо вдосконалення судоустрою і механізмів судового контролю. Відповідно до поставленої мети, дослідження спрямоване на з’ясування сутності правових механізмів забезпечення розумних строків кримінального провадження. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз чинного кримінального процесуального законодавства України, порівняльно-правовий аналіз зарубіжного досвіду організації судового контролю за процесуальними строками, дослідження практики Європейського суду з прав людини щодо дотримання розумних строків кримінального провадження, а також системний підхід до вивчення функціонування судової системи як цілісного механізму забезпечення прав людини. Варто підтримати думку про те, що ефективність застосування методологічного інструментарію безпосередньо залежить від комплексності підходу до дослідження правових явищ. Результати дослідження свідчать про наявність суттєвих недоліків у механізмі судового контролю за дотриманням процесуальних строків. Виявлено проблеми недосконалості процедур оскарження недотримання розумних строків, відсутності чітких критеріїв визначення розумності строків у конкретних ситуаціях, обмеженості повноважень слідчого судді для забезпечення дотримання процесуальних строків. На жаль, слід констатувати, що ці недоліки негативно впливають на забезпечення конституційних гарантій учасників кримінального провадження. Проаналізовано зарубіжний досвід організації судового контролю, який демонструє різноманітність підходів та ефективність використання дискреційних повноважень суду у встановленні та контролі за дотриманням строків. Ефективність судової системи у контролі за дотриманням процесуальних строків є ключовою умовою забезпечення конституційних гарантій права на справедливий суд. Отже, ключовими напрямками реформування мають стати: розширення повноважень слідчого судді, удосконалення процедур оскарження, впровадження сучасних інформаційних технологій та посилення відповідальності за порушення строків. Зауважимо, що реформування судової системи потребує системного підходу, що включає як законодавчі зміни, так і організаційні заходи з адаптації судоустрою до європейських стандартів правосуддя. Вбачається, що впровадження запропонованих заходів є необхідною умовою підвищення ефективності функціонування судової системи України.