Правові позиції Верховного Суду щодо оскарження ухвал слідчого судді під час досудового розслідування - Дуліба, Є. В.; Зражевський, О. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті розглянуто правові позиції Верховного Суду щодо питань оскарження ухвал слідчого судді в апеляційному порядку під час досудового розслідування. Виділено та розкрито окремі сформульовані Верховним Судом правові позиції про: оскарження в апеляційному порядку ухвал слідчого судді, не передбачених КПК України; оскарження в апеляційному порядку ухвал слідчого судді, у яких суддя виходить за межі повноважень слідчого судді та втручається у сфері виключної компетенції слідчого або прокурора; обчислення строку подання апеляційної скарги з для оголошення резолютивної частини у разі постановлення ухвали та оголошення лише її резолютивної частини; про неможливість ухвалення рішення про залишення апеляційної скарги без руху або її повернення, якщо особа не усунула недоліки; перегляд ухвали слідчого судді під час досудового розслідування за нововиявленими обставинами, коли нею безпідставно обмежено конституційні права та свободи людини. Зроблено висновок, що аналіз правових позицій Верховного Суду щодо оскарження в апеляційному порядку ухвал слідчих суддів під час досудового розслідування дає підстави стверджувати, що Верховний Суд послідовно формує практику, спрямовану на забезпечення реального захисту прав і свобод людини в кримінальному процесі. Висловлені позиції демонструють прагнення Верховного Суду забезпечити баланс між повноваженнями слідчого судді, сторін кримінального провадження та вимогами справедливого судового розгляду. Зміст проаналізованих правових позицій свідчить про орієнтацію Верховного Суду на подолання формального тлумачення норм КПК України, розширення можливостей судового контролю за діями та рішеннями органів досудового розслідування, а також на усунення випадків необґрунтованого обмеження конституційних прав учасників кримінального провадження.