Тактичні особливості огляду комп’ютерних засобів під час розслідування шахрайств, учинених із використанням мережі «Інтернет» - Гринько, Л. П. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена дослідженню тактичних особливостей огляду комп’ютерних засобів як ключового елементу розслідування шахрайств, учинених із використанням мережі «Інтернет». Проаналізовано сутність та зміст огляду комп’ютерних засобів як слідчої (розшукової) дії, визначено його місце в системі збирання та дослідження електронних доказів. Особливу увагу приділено підготовчому етапу, який включає попередню розвідку, визначення кола технічних засобів, залучення спеціалістів і забезпечення належного технічного оснащення. Розкрито специфіку проведення огляду комп’ютерних даних, особливості роботи з метаданими, інформаційними слідами, відновленням видалених файлів, а також тактичні аспекти взаємодії з хмарними сховищами та віддаленими ресурсами. Окремо розглянуто правові засади отримання охоронюваної законом інформації, порядок фіксації результатів та вимоги до забезпечення цілісності доказів. У результаті зроблено висновок, що ефективність огляду комп’ютерних засобів під час розслідування інтернет-шахрайств залежить від комплексного підходу, який поєднує технічні, процесуальні, організаційні та тактичні компоненти. Саме така інтеграція дозволяє не лише виявляти й документувати цифрові докази, а й забезпечувати їх допустимість і доказову силу у кримінальному провадженні.