Питання пріоритетності кримінально-процесуальної політики у стратегічних документах судових та правоохоронних органів: теоретико-практичний аналіз - Гафич, О. І. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті здійснено комплексне теоретико-практичне дослідження проблеми пріоритетності кримінально-процесуальної політики у стратегічних документах судових та правоохоронних органів України. Обґрунтовано, що кримінально-процесуальна політика є ключовим механізмом реалізації публічної правової політики держави у сфері кримінального правосуддя, який забезпечує баланс між ефективністю кримінального переслідування, дотриманням прав людини та принципом верховенства права. Аналізуючи нормативну та програмну базу, автор доходить висновку, що наявні стратегії, такі як Стратегія розвитку системи правосуддя на 2024–2029 роки, Антикорупційна стратегія на 2021–2025 роки та Державна антикорупційна програма на 2023–2025 роки, попри прогресивний зміст і структурну складність, не забезпечують цілісної інтеграції кримінального процесу як самостійної підсистеми стратегічного управління. Увага приділена історичному розвитку концепції стратегічного планування у сфері кримінального процесу, розкрито процес еволюції програмних документів: від декларативного підходу до спроб операціоналізації процесуальних стандартів, зокрема в межах антикорупційної політики. Встановлено, що існує концептуальний дисбаланс між інституційною реформою та змістовним наповненням кримінально-процесуального компонента. Визначено системні проблеми: відсутність єдиного процесуального розділу у більшості стратегій, недостатня деталізація процедурних гарантій, фрагментарність міжвідомчої координації, а також брак якісних індикаторів ефективності. Запропоновано практичні рекомендації, зокрема розробку Національної стратегії з питань кримінально-процесуальної політики, створення єдиної системи моніторингу та запровадження чітких процедурних індикаторів. Результати дослідження можуть бути використані у правотворчій діяльності, розробці урядових програм, в освітньому процесі закладів вищої юридичної освіти та при підготовці науково-практичних коментарів до законодавства у сфері кримінального процесу.