Примирювальні процедури в господарському процесі України: загальна характеристика та види - Лопоносова, Н. П. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена концептуальним основам примирювальних процедур в господарському судочинстві України. Доведено, що Господарський процесуальний кодекс України містить норми, які вказують на те, що в господарському судочинстві застосовуються різні види примирювальних процедур. Встановлено, що примирювальні процедури при вирішенні спорів у господарському судочинстві – це закріплені в Господарському процесуальному кодексі України правила, на підставі яких сторони спору добровільно, на засадах рівності та конфіденційності під контролем суду чи в позасудовому порядку мають право врегулювати господарський спір, оформивши та узаконивши свої домовленості в порядку та в спосіб, визначений цим Кодексом чи законом. У статті підтримується висновки вітчизняних вчених про те, що примирювальні процедури (примирення сторін) в юриспруденції доцільно поділяти на дві групи: примирення сторін в судовому процесі (судові процедури) та примирення сторін в позасудовому процесі (позасудові процедури, альтернативні форми вирішення спорів). У статті пропонується доповнити види примирювальних процедур в господарському судочинстві, які передбачені в Господарському процесуальному кодексі України, новою нормою про «примирення сторін», в основу якої покласти заяву про примирення сторін, яка затверджується ухвалою суду. Ця стаття є внеском у наукову дискусію щодо доцільності використання в юриспруденції терміну «цивілістичний процес».