Удосконалення процесуальної форми діяльності спеціаліста у кримінальному провадженні - Степанюк, Р. Л.; Заяць, Д. Д. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті обґрунтовано потребу вдосконалити процесуальну форму участі спеціаліста у кримінальному провадженні в частині проведення ним досліджень. Це зумовлено впровадженням у практику кримінального правосуддя новітніх засобів, які дозволяють значно розширити можливості у вирішенні завдань розслідування кримінальних правопорушень. Ефективно використовувати такі засоби спроможні лише фахівці. При цьому законодавчо закріплені способи реалізації функцій спеціалістів та експертів не завжди є достатніми для якісного використання таких можливостей. Нещодавні зміни, внесені до Кримінального процесуального кодексу України, спрямовані на вдосконалення діяльності спеціалістів у кримінальному провадженні. Але вони не повною мірою дозволяють забезпечити ефективне використання сучасних технічних засобів із метою збирання та перевірки доказів. Мета застосування спеціальних знань в законі визначена некоректно, а фактичні дані, отримані спеціалістами шляхом складання висновків, можуть призводити до формування недопустимих доказів. Водночас потреба легалізації досліджень, які проводять спеціалісти, та надання результатам таких досліджень доказового значення, видається нагальною. Необхідно вдосконалити правове регулювання діяльності спеціаліста у кримінальному провадженні, передбачивши можливість здійснювати зазначеним суб’єктом не стільки ідентифікаційних, як пошуково-діагностичних досліджень. При цьому варто надати спеціалістам право проводити дослідження, за результатами яких складати довідки, а не висновки. Це дозволить розрізняти результати роботи експерта і спеціаліста. Основні напрями досліджень спеціалістів мають бути спрямовані на експрес-аналіз матеріальних об’єктів, застосування пошуково-аналітичних методів та інструментів дослідження цифрових слідів, інших інноваційних техніко-криміналістичних засобів наступального характеру. Довідки спеціалістів не повинні підміняти висновки експертів, а мають стати ефективним доповненням процесуальних джерел доказів.