Сутність та класифікація цифрових слідів кримінального правопорушення - Коломійцев, С. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Розвиток сучасних інформаційних технологій, активне використання соціальних мереж, цифрових пристроїв, комп’ютерних засобів, хмарних технологій, Інтернету тощо призвели до появи нових видів слідів злочину – цифрових слідів. Цифрові сліди злочинів – системне поняття, що визначає способи та методи їх пошуку, виявлення, фіксації, вилучення й дослідження, тактику проведення слідчих (розшукових) дій з їх збирання та особливості розробки окремих криміналістичних методик розслідування злочинів, що скоєні за допомогою інформаційно-цифрових технологій. Виходячи із іманентної природи інформації, яка циркулює у технічних пристроях та мережевому просторі, її слід іменувати «цифровою», оскільки для її створення використовується бінарний код з комбінацією цифр нуль та одиниця. Специфіка механізму утворення цифрових слідів визначається слідоутворюючим об’єктом, яким виступає цифровий засіб з використанням інформаційних технологій, а безпосереднім слідосприймаючим об’єктом – цифрова інформація. Доведено, що цифровими слідами злочину є зміни під впливом кримінально-караних дій криміналістично значущої цифрової інформації про обставини кримінального правопорушення, яка знаходиться на певному матеріальному носії, що проявляються в створенні, зміні, модифікації, видаленні, копіюванні, блокуванні двійкового коду, для виявлення, фіксації та дослідження яких потрібні програмно-технічні засоби. Розроблена класифікація цифрових слідів за різними підставами: способом створення та видом цифрової інформації; за місцем знаходженням цифрових слідів; носієм їх зберігання; ступенем контролю з боку користувача; залежно від розв’язуваних кінцевих і проміжних завдань кримінального провадження; за значущістю для процесу виявлення, розкриття та розслідування злочину; залежно від доступності для виявлення та дослідження людиною.