Деякі аспекти, що стосуються видозміни об’єктивної сторони кримінального правопорушення, пов’язаного з прийняттям пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди в умовах воєнного стану в Україні - Пушкар, О. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У науковій статті здійснено теоретичний аналіз об’єктивної сторони кримінального правопорушення, яке вчиняється в умовах воєнного стану та пов’язане з прийняттям пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди, а також визначені у зв’язку з цим існуючі практичні проблеми та розроблені науково обґрунтовані шляхи їх вирішення. Зокрема, встановлено, що досі у нормах Кримінального кодексу України, які стосуються протидії злочинним посяганням у сфері службової діяльності та надання публічних послуг, не дивлячись на підвищену суспільну небезпеку та створення реальних загроз для об’єктів національної безпеки, не закріплена така кваліфікуюча ознака, як «вчинення таких діянь в умовах воєнного стану», що знижує рівень ефективності реалізації на практиці закріпленого у Законі про кримінальну відповідальність завдання щодо запобігання кримінальним правопорушенням. Більш того, така законодавча «пасивність» виступає також однією з детермінант, яка сприяє вчиненню рецидивних проявів злочинних діянь, пов’язаних з прийняттям пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди в умовах воєнного стану. Виходячи з отриманих результатів аналізу доктринальних джерел, правозастосовної практики та підходів, вироблених у судовій системі України, у даній науковій статті акцентована увага на необхідності підвищення рівня запобігання даним видам кримінальних правопорушень, а також посилення кримінальної відповідальності за їх вчинення, у тому числі й шляхом доповнення відповідних статей Кримінального кодексу кваліфікуючою ознакою «вчинення цих діянь в умовах воєнного стану».