Аналіз нормативної бази HIPAA: етичні та юридичні аспекти конфіденційності та безпеки медичної інформації у сучасній охороні здоров’я - Пономарьова, О. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті розглядаються нормативно-правові, етичні та практичні аспекти застосування Закону про переносимість та відповідальність страхування здоров’я 1996 року (HIPAA) у контексті сучасних інформаційних технологій охорони здоров’я. Дослідження аналізує основні положення HIPAA, проблематику конфіденційності, безпеки електронних медичних записів (EHR), етичні виклики, пов’язані із забезпеченням інформованої згоди, а також особливості роботи з мультимедійними даними у медичній практиці. Власний аналіз підкріплено даними з низки джерел [1–12]. Результати дослідження дозволяють окреслити перспективи розвитку нормативної бази та практичних заходів для забезпечення конфіденційності та безпеки пацієнтської інформації. Однією з ключових тем є необхідність інтеграції вимог HIPAA з новітніми технологіями, які використовуються для обробки та зберігання медичних даних, зокрема в таких сферах, як радіологія та клінічна візуалізація. Серед етичних проблем виокремлюються питання, пов’язані з отриманням інформованої згоди пацієнтів, а також захистом їх приватності під час використання мультимедійних даних у медичній практиці. Автор наголошує на важливості комплексного підходу до впровадження технологій безпеки, який включає не лише технічні, але й організаційні та етичні рішення. У статті наведені рекомендації щодо вдосконалення систем безпеки, підвищення рівня обізнаності медичних працівників і розробки політик для роботи з мультимедійними даними, що відповідають вимогам HIPAA. Зокрема, значну увагу приділено важливості навчання персоналу, розробці внутрішніх політик, що забезпечують захист конфіденційності, а також регулярному аудиту систем безпеки. Результати дослідження свідчать про те, що ефективна реалізація вимог HIPAA вимагає постійного вдосконалення нормативно-правової бази та технологічних рішень. Перспективи розвитку цієї теми зумовлені необхідністю адаптації до новітніх технологічних змін, що виникають у сфері охорони здоров’я, зокрема в контексті зростаючого використання штучного інтелекту та автоматизованих систем для забезпечення безпеки медичних даних.