Механізм захисту честі, гідності та ділової репутації фізичної особи в цивільному праві - Бойко, Є. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена аналізу механізмів захисту честі, гідності та ділової репутації фізичних осіб у цивільному праві України. Ці правові категорії є основними елементами правового статусу особи, і їх порушення може призвести до значної моральної та матеріальної шкоди. У статті розглядаються як загальні, так і спеціальні способи захисту зазначених немайнових благ, що передбачені Цивільним кодексом України. Загальні способи захисту включають відшкодування матеріальної та моральної шкоди, зокрема, компенсацію за завдані страждання чи знищену репутацію. Спеціальні способи захисту передбачають спростування недостовірної інформації, право на відповідь та заборону її поширення. Всі ці способи можуть застосовуватися в комбінації, залежно від конкретних обставин справи. Автор особливу увагу приділяє механізму спростування недостовірної інформації, яке є важливим інструментом для доведення неправдивості висловлювань і відновлення справедливої репутації особи в очах громадськості. Водночас розглядається право на відповідь як механізм, що дає можливість постраждалій особі висловити свою точку зору. Окремо в статті аналізується питання вибачення як способу захисту, яке є досить спірним у правовій практиці, оскільки законодавчо не закріплене та може викликати етичні й психологічні питання, зокрема, примус до вибачення проти волі особи. Також акцентується увага на актуальності удосконалення правових механізмів захисту у зв’язку з сучасними викликами, такими як швидке поширення інформації через цифрові технології і соціальні мережі. Дослідження підкреслює необхідність вдосконалення правового регулювання у цій сфері, щоб забезпечити ефективний захист осіб від неправдивих звинувачень і порушень їх гідності, честі та ділової репутації в умовах цифровізації суспільства. Зокрема, автор зазначає важливість пошуку оптимальних шляхів захисту, які будуть враховувати всі сучасні реалії і допомагати особам ефективно захищати свої немайнові права. У висновках статті наголошується на важливості розвитку правового інструментарію для захисту немайнових прав у цифровому середовищі, де інформаційні порушення можуть мати швидкий і глобальний характер. Право на спростування недостовірної інформації, право на відповідь та інші механізми повинні бути адаптовані до реалій сучасного світу, де інформація поширюється миттєво і не завжди є під контролем відповідальних осіб. Особливу увагу також варто приділяти питанням ефективності національного законодавства в контексті глобалізації і міжнародних стандартів у цій сфері.