Належні і неналежні умови тримання осіб, засуджених до позбавлення волі - Степанюк, А. Х. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті показано, що умови тримання осіб, позбавлених волі, в Україні далекі від міжнародних стандартів поводження із засудженими, а рішення Європейського суду з прав людини стосовно необхідності створення належних умов тримання під вартою не виконуються десятиріччями. Вказується на характерні ознаки належних і неналежних умов тримання позбавлених волі, які визначені у національних нормативно-правових актах. Звертається увага на те, що передбачені кримінально-виконавчим законодавством заходи, які спрямовані на поновлення прав осіб, засуджених до позбавлення волі, у зв’язку з неналежними умовами тримання є недостатніми для принципового вирішення завдання приведення у відповідність з міжнародними стандартами матеріально-побутових та санітарно-гігієнічних умов тримання засуджених та осіб, взятих під варту. Пропонується не обмежуватися лише превентивними і компенсаційними заходами через неналежні умови тримання, а на шляху усунення причини таких умов за взірець взяти рекомендації, які містяться у низці міжнародних документів. Констатується, що новели у чинному законодавстві не спрямовані на те, щоб запровадити стратегію приведення умов тримання засуджених у відповідність до Європейських в’язничних правил, які є хоч і рекомендаційним документом, але містять мінімальні стандартні правила поводження з ув'язненими. Саме ці стандарти розглядаються Європейським судом з прав людини, Європейським комітетом із запобігання катуванням, Комітетом міністрів Ради Європи, як зразкові, які необхідно втілювати у національну правову систему, а саме у кримінально-виконавчу систему України, яка має бути перетворена у в’язничну систему, де кожному ув’язненому забезпечені безпечне середовище у місцях позбавлення волі та належні умови тримання.