Кримінологічна характеристика воєнних злочинів (стаття 438 кримінального кодексу України): окремі аспекти - Загиней-Заболотенко, З. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті висвітлено окремі кримінологічні аспекти воєнних злочинів на підставі аналізу офіційних статистичних даних Офісу Генерального прокурора та Державної судової адміністрації України. Виявлено, що в 2025 році мало місце істотне зниження кількості облікованих воєнних злочинів порівняно з 2022 роком (– 52%), а також кількості кримінальних проваджень, в яких особам було повідомлено про підозру у вчиненні воєнних злочинів (– 53%). Кількість ухвалених вироків за ст. 438 КК України у 2024 році була майже такою ж, як і в 2023 році, зрісши на 62% порівняно з аналогічним показником у 2022 році. Найбільшу кількість вироків за ст. 438 КК України було ухвалено судами Чернігівської та Київської областей. В кожній з цих областей один з місцевих загальних судів перевантажений розглядом справ про воєнні злочини порівняно з іншими судами (Ірпінський районний суд Київської області та Чернігівський районний суд Чернігівської області). Впродовж 2022–2024 років правоохоронними органами було виявлено 43% від осіб, яким було повідомлено підозру у вчиненні воєнних злочинів. За процедурою in absentia здійснювалося розслідування у кримінальних провадженнях за ст. 438 КК України стосовно 49% підозрюваних. Кількість осіб, які засуджувалися за ст. 438 КК України, становить 53% від кількості виявлених осіб за цей період та 23% від кількості осіб, яким було повідомлено підозру у вчиненні воєнних злочинів. Серед виявлених воєнних злочинів загальна кількість жінок становить 76% від загальної кількості виявлених осіб, які підозрюються у вчиненні воєнних злочинів за цей період. Серед засуджених осіб кількість жінок за весь проаналізований період – 1%. Найбільша кількість виявлених воєнних злочинців – це особи у віці від 18 до 39 років. Їх питома вага серед усіх виявлених воєнних злочинців становить 77%. Найбільша кількість засуджених за ст. 438 КК України припадає на вікову групу 30–50 років (52%), загалом у віці 18 – 50 років було засуджено 90% осіб. Серед виявлених воєнних злочинців кількість іноземців (громадян рф) становить 76% від загальної кількості виявлених осіб, які підозрюються у вчиненні воєнних злочинів за цей період. Серед засуджених осіб – 94% іноземці. Більшість потерпілих – особи, старші 18 років (350 осіб або 83%), з яких 191 особа жіночої статі (55%). 58 потерпілих – це діти до 13 років (17%), з яких 24 особи жіночої статі (41%), 16 осіб – діти 14–17 років (4%), з яких 10 осіб жіночої статі (63%). 394 потерпілим воєнними злочинами спричинено шкоду здоров’ю (93%), 24 особам – матеріальну та моральну шкоду (6%), а 9 особам – шкоду життю (2%).