Правові засади забезпечення діяльності органів публічного адміністрування в умовах воєнного стану та місце серед них норм адміністративного права - Федоренко, Р. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті досліджено поняття правових засад забезпечення діяльності органів публічного адміністрування з урахуванням його здійснення в умовах воєнного стану. Виділено систему нормативно-правових актів, які складають систему відповідних правових засад. Аргументовано, що в системі останніх ключове місце відводиться нормам адміністративного права. Акцентовано увагу на тому, в розрізі представленої у роботі проблематики, правові засади представляють собою сукупність нормативно-правових актів різної юридичної сили, які спрямовані на регулювання та упорядкування суспільно-правових відносин, які пов’язані із виконанням органами публічного адміністрування завдань та функцій під час дії на території України, або в окремих її регіонах, правового режиму воєнного стану. Відзначено, що правові засади забезпечення діяльності органів публічного адміністрування в умовах воєнного стану включають в себе положення Конституції; законодавчих актів, які регулюють правовий режим воєнного стану, а також пов’язані із його введенням правовідносини, у тому числі діяльність органів державної та муніципальної влади; підзаконних документів – Указів Президента України про введення воєнного стану, а також інших документів з питань особливостей функціонування органів публічного адміністрування під час дії досліджуваного правового режиму. Підкреслено, що незважаючи на віднесення до зазначених правових засад нормативно-правових актів одразу декількох рівнів, їх положення здебільшого спрямовані на регулювання публічно-правових питань та відносин, тобто, безпосередньо діяльності органів публічної влади, їх матеріально-технічного, фінансового, кадрового та інших видів забезпечення, основ взаємодії публічних відомств між собою та громадськістю, повноважень в цілому та в умовах воєнного стану, зокрема, а також інші, адміністративно-управлінські аспекти. А відтак, правові норми цих нормативних актів присвячені регулюванню роботи владного сектору, що є предметом адміністративного права та механізму його дії. Звідси узагальнено, що основу правових засад забезпечення діяльності органів публічного адміністрування в умовах воєнного стану складають саме норми адміністративного права.