Типові способи умисних вбивств, вчинених з використанням вогнепальної зброї в умовах дії правового режиму воєнного стану - Яремчук, Р. Л. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У науковій статті проаналізовано стан наукової розробленості щодо особливостей розслідування окремих видів кримінальних правопорушень проти життя та здоров'я людини, а також результати узагальнення матеріалів кримінальних проваджень (архівних кримінальних справ) щодо умисних вбивств, вчинених з використанням вогнепальної зброї в умовах дії правового режиму воєнного стану на території України. На підставі цього виокремлено найбільш типові способи їх безпосереднього вчинення. В основу поділу способів вчинення умисних вбивств, що досліджуються, покладено функціональне призначення застосованої особою злочинця вогнепальної зброю, що виступає об’єктивним чинником обрання ним відповідних прийомів та засобів досягнення злочинного умислу. Висвітлено змістовне наповнення поняття «спосіб кримінального правопорушення» через призму ряду наук кримінального циклу, таких як кримінальне право та кримінологія, кримінальний процес та криміналістика. Як висновок дослідження в основу типізації способів вчинення умисних вбивств з використанням вогнепальної зброї в умовах воєнного стану пропонується покласти функціональне призначення застосованого особою злочинця знаряддя. Відтак, вона виглядає наступним чином: 1) умисне протиправне заподіяння смерті іншій особі шляхом використання бойової вогнепальної зброї; 2) умисне протиправне заподіяння смерті іншій особі шляхом використання мисливської вогнепальної зброї; 3) умисне протиправне заподіяння смерті іншій особі шляхом використання спортивної вогнепальної зброї; 4) умисне протиправне заподіяння смерті іншій особі шляхом використання некласифікованої за функціональним призначенням вогнепальної зброї.