Рішення конституційного суду України у справі щодо особистого і сімейного життя особи, засудженої до довічного позбавлення волі: аналіз та значення - Карачевська, Г. Р. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано зміст Рішення Конституційного Суду України щодо неконституційності заборони короткочасних виїздів за межі установ виконання покарань у зв'язку з винятковими особистими обставинами для довічно засуджених осіб. Визначено, що відповідна проблематика стосується права на повагу до особистого та приватного життя та заборони дискримінації. Досліджено міжнародні стандарти права на повагу до приватного життя та заборони дискримінації ув’язнених, зокрема практику ЄСПЛ щодо тимчасових виїздів засуджених з місць позбавлення волі та кримінальних правопорушень, вчинених під час таких виїздів. Визначено норми національного права, що регулюють тимчасовий виїзд з місць позбавлення. Проаналізовано правове регулювання цього питання в європейських країнах, зокрема Німеччині, Фінляндії, Польщі та Швеції, де довічно засудженим надається можливість короткострокових виїздів після відбуття певного строку покарання. Виявлено наукові тенденції до розуміння короткотермінових виїздів засуджених не як привілею, а як важливого інструменту реабілітації та соціальної реінтеграції. Розглянуто аргументацію КСУ щодо визнання заборони короткострокових виїздів довічно засуджених такою, що не відповідає Конституції України за двома параметрами: як недомірне обмеження права на приватне життя та як невиконання державою позитивного обов'язку щодо забезпечення можливості реабілітації засуджених. Відзначено проактивну позицію КСУ та встановлення високих стандартів захисту прав людини при прийнятті рішення у цій справі. Проаналізовано стан реалізації рішення КСУ та законопроект, що передбачає надання короткотермінових виїздів довічно засудженим, умови надання дозволу на такі виїзди та механізми контролю за поведінкою засуджених під час виїзду. Визначено проблемні питання відповідної законодавчої ініціативи. Окреслено роль рішення КСУ у справі щодо особистого і сімейного життя особи, засудженої до довічного позбавлення волі, для подальшого реформування цього покарання в Україні.