Екологічна безпека України: стан і актуальні виклики - Швець, О. М. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Вихідною тезою пропонованого дослідження є конституційне положення, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України є обов’язком держави. З відповідного постулату походить перманентна актуальність спеціальної уваги до проблематики екологічної безпеки України, зокрема до актуальних викликів в означеній сфері. Зважаючи на вказане, метою дослідження є узагальнення актуальних викликів екологічній безпеці України та окреслення наукових і практичних підходів щодо ефективного реагування на ці виклики. Сформульована мета задля її реалізації зумовила вирішення таких завдань: 1) окреслено виклики екологічні безпеці України; 2) систематизовано підходи щодо ефективного реагування на відповідні виклики. У представленій роботі показано, що до основних викликів екологічній безпеці України обгрунтовано віднести катастрофічні наслідки російської агресії і погіршення основних компонентів довкілля. Наголошується, що завдана навколишньому середовищу України шкода є однією з наймасштабніших у грошовому еквіваленті. Автором також аргументується, що особливими викликами для екобезпеки є: 1) порушення вимог водоохоронного законодавства, зокрема забруднення водних об’єктів; 2) промислове забруднення навколишнього середовища (усіх його компонент); 3) застаріла система управління екологічною безпекою; 4) застарілі нормативно-правові акти екологічного права і права екологічної безпеки, що не відповідають викликам і вимогам сьогоднішнього дня. Підсумком дослідження є наголос на тому, що ефективне реагування на відповідні виклики потребує сучасних правових механізмів забезпечення ефективної екологічної політики. Зокрема, оновлення потребують Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища» (1991 р.) і Закон України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» (2019 р.), які мають враховувати зміст і особливості актуальних викликів для національної екобезпеки.