Адміністративно-правові засади публічних закупівель робіт з реставрації (refurbishment work) пам'яток історії та архітектури - Суббот, А. І.; Левандовський, Ч. Ч. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Охорона пам’яток культурної спадщини України є стратегічним завданням, що впливає на національну ідентичність та безпеку держави. Зокрема, пам’ятки, занесені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, такі як «Київ: Собор Святої Софії», «Львів — ансамбль історичного центру» та «Історичний центр Одеси», потребують особливого догляду та реставрації. Це завдання вимагає ефективного управління через механізми публічних закупівель, які організовують фінансування робіт з державного та місцевого бюджетів. У статті досліджено адміністративно-правові засади публічних закупівель у сфері реставрації пам’яток, зокрема в рамках програми «Велике будівництво». Аналізуються основні нормативно-правові акти, зокрема Закони України та Національні стандарти, які регулюють процеси реставрації. Виявлено ряд термінологічних та правових невизначеностей, що ускладнюють ефективність публічних закупівель у цій сфері. Зокрема, існують труднощі в класифікації пам’яток архітектури та історії, що призводить до неточностей під час реалізації проектів. Особливу увагу приділено розбіжностям у термінології, зокрема відсутності чітких визначень «пам’ятки архітектури» та «пам’ятки історії» в нормативних актах, що ускладнює процес реставрації. Окремо розглядаються міжнародні стандарти реставрації, зокрема Афінська та Венеційська хартії, що визначають основні принципи охорони культурної спадщини. Для поліпшення ситуації пропонується удосконалення законодавства, зокрема внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі», а також запровадження вимоги обов’язкової наявності науково-проектної документації при підготовці тендерів. Рекомендовано посилити прозорість процедур закупівель, залучити незалежних експертів для оцінки пропозицій, що дозволить знизити ризик корупції та покращити ефективність використання бюджетних коштів. Впровадження міжнародного досвіду та стандартів у публічних закупівлях дозволить забезпечити належне збереження культурної спадщини для майбутніх поколінь.