Правове забезпечення економічної політики держави в сучасних умовах - Усатий, В. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У статті досліджується сучасний стан правового регулювання економічної політики держави, та можливі перспективи розв'язання основних проблемних питань у цій царині. Автором наголошено на важливості переформатування сучасної економічної політики держави з урахуванням реалій сьогодення. Проаналізовано позиції вчених щодо визначення поняття економічної політики держави, її зв’язок із господарсько-правовою політикою та виокремлюються основні проблеми, пов’язані із регламентацією господарських відносин в умовах дії правового режиму воєнного стану, зокрема із відсутністю адекватного правового забезпечення здійснення суб’єктами господарювання своїх функцій, а також відсутністю прогнозного аналізу та моделей економічного розвитку держави. Автором виокремлено основні нормативно-правові акти, які регулюють питання визначення основних напрямків та реалізації економічної політики держави. Наголошено на необхідності внесення змін у низку законодавчих актів у зв’язку з скасуванням Господарського кодексу України. Також автором наведено бачення основних викликів та перепон для розвитку національної економічної системи України. Підкреслюється, що державні заходи, спрямовані на вплив та коригування змісту, спрямованості та динаміки еволюції суспільних відносин, мають включати обов’язковий підготовчий етап у межах функціонування державного механізму. У цілому стверджується, що такий підготовчий етап повинен включати аналіз поточного стану та тенденцій розвитку суспільних відносин політико-правову оцінку суспільних відносин, прогнозування наслідків розвитку суспільних відносин, формування оптимальної моделі розвитку аналіз ресурсних та інструментальних можливостей держави, формалізацію політичних доктрин у нормативно-правових актах, а також моніторинг та коригування державної політики. Наголошується на необхідності створення концепції та стратегії, певної візії процесу відновлення економіки держави у післявоєнний період для того, щоб на законодавчому рівні розробити заходи правового впливу на ці відносини.