Заклади охорони здоров’я як суб’єкти використання зображення людини в Україні: цивільно-правові аспекти - Тарасюк, А. Ю. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Наукова стаття присвячена дослідженню цивільно-правових аспектів закладів охорони здоров’я як суб’єктів використання зображення людини в Україні. Акцентовано увагу на актуальності дослідження відповідного питання з метою з’ясування комплексу прав та умов використання прав на зображення людини закладами охорони здоров’я. Звертається увага на необхідності здійснення концептуального аналізу відповідного питання. Це зумовлено тим, що заклади охорони здоров'я як суб'єкти використання зображення людини характеризуються певними юридичними особливостями, в тому числі і в частині використання прав на зображення людини, оскільки вони працюють з персональними даними, включаючи зображення пацієнтів, медичних працівників та інших осіб. Відзначено, що зображення людини в сфері охорони здоров’я виступають об’єктом комунікації між закладами охорони здоров’я, медичними працівниками та пацієнтами, тому вони потребують особливої охорони та захисту в процесі реалізації прав на їх використання. У змісті роботи проведено аналіз наукових підходів вчених щодо розуміння природи та функціонального призначення закладів охорони здоров’я. Доведено, що заклади охорони здоров’я володіють відповідним комплексом прав на використання зображення людини, які можуть бути реалізовані лише відповідно до комплексу законодавчо визначених умов. Константовано, що заклади охорони здоров’я є основними суб’єктами, що використовують зображення людини у власній господарській діяльності. В тому числі є володільцями і розпорядниками персональних даних; забезпечують зберігання та обробку зображень людини як частини медичної документації; є суб’єктами використання зображень пацієнтів у дослідницьких, освітніх або наукових цілях; несуть відповідальність за будь-які порушення прав пацієнтів на приватність, що стосуються зображень.