Особливості впливу глобалізаційних процесів на правові системи сучасного світу - Кожухар, О. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
У статті висвітлюється питання впливу глобалізаційних процесів на правові системи сучасного світу та їх розвиток. Проаналізовано взаємозв’язок глобалізації та гармонізації національних правових систем, що є важливим чинником розвитку демократичних держав. Звернута увага, що глобалізація є одним із найвпливовіших чинників розвитку сучасної цивілізації, що охоплює всі сфери життя. Відзначається, що значний вплив глобалізація має на правову сферу. Вона сприяє зближенню різних правових систем, уніфікації норм та принципів права, посиленню міждержавної співпраці у сфері захисту прав людини. Це виражається у гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами, що особливо актуально для України в контексті її прагнення до євроінтеграції. Вказується, що глобалізація впливає на всі частини правової системи, включаючи правові норми, принципи, правосвідомість і правову культуру. Одним із ключових аспектів є взаємопроникнення правових традицій різних країн, що може як сприяти модернізації правової системи, так і створювати загрози для національної правової самобутності. Попри це, глобалізація сприяє модернізації правових інститутів та стимулює розвиток універсальних правових механізмів, що забезпечують ефективне правове регулювання в умовах взаємозалежного світу. Зроблено висновок, що глобалізація є визначальним чинником еволюції правових систем, сприяючи їхній інтеграції, уніфікації та трансформації. Вона змінює сутність права як на національному, так і на глобальному рівні, вимагаючи від держав адаптації їхніх правових систем до нових реалій світового правового простору.