Щодо застосування спеціальних засад призначення покарання при його призначенні за вчиненні діяння, передбаченого ч. 1. ст. 152 КК України - Шинкарьов, Ю. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
Пропонована стаття присвячена дослідженню застосування спеціальних засад призначення покарання за вчинення діяння, передбаченого ч. 1 ст. 152 чинного Кримінального кодексу України. У статті констатується, що у значній кількості сучасних наукових робіт, присвячених дослідженню інституту призначення покарання, науково обґрунтовується наявність субінституту спеціальних засад призначення покарання. При чому, незважаючи на це, значна кількість питань з ними пов’язаних, досі залишається поза увагою сучасних вчених у галузі кримінального права. В статті щодо цього визначається, що у сучасній правовій літературі відсутній аналіз застосування спеціальних засад призначення покарання при його застосуванні за вчинення конкретного кримінального правопорушення. Одним із них є склад кримінального правопорушення, передбачений ч. 1 ст. 152 КК України. Метою пропонованої наукової статті є аналіз практики застосування спеціальних засад призначення покарання на ґрунті дослідження практики правозастосування. Пропонуються основні підходи до визначення поняття спеціальних засад призначення покарання. Констатується значення спеціальних засад для реалізації принципу індивідуалізації покарання. Окреслюються основні підходи до визначення переліку або системи спеціальних засад призначення покарання. Визначається, що базою для проведення дослідження виступають 100 вироків суду про призначення покарання, за вчинення діяння передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України протягом 2019-2024 років. При проведенні дослідження за основу взятий більш широкий перелік спеціальних засад призначення покарання, який пропонується у літературі. В процесі дослідження встановлено, що окремі спеціальні засади призначення покарання не застосовувалися під час його призначення за вчинення діяння, окресленого у ч. 1 ст. 152 КК України, хоча законом передбачена така можливість. Визначені спеціальні засади призначення покарання, що не можуть бути застосовані з огляду на конструкцію складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України. Визначена група спеціальних засад, що застосовуються частіше за все при призначенні покарання за вчинення діяння, передбаченого ч. 1 ст. 152 КК України. Робиться висновок про значний індивідуалізуючий потенціал спеціальних засад призначення покарання.