Реформування кримінально-виконавчої системи України: основні орієнтири у світлі духовно-ціннісного підходу - Кріцак, І. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2024)
На сьогодні у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського налічується понад 1 тис. наукових статей присвячених безпосередньо пенітенціарним установам та їхній діяльності, установам виконання покарань, що потребують свого окремого перечитування та відповідного наукового аналізу. Варто сказати, що це не багато, а тому окреслена сфера наукової діяльності потребує особливої актуалізації. Духовно-ціннісний підхід у науці є надзвичайно важливим, адже під його призмою можна здійснювати широкий спектр перечитування наукових статей, коли шляхом міждисциплінарності, вдасться формувати/виробляти політику держави у тій чи іншій галузі/сфері. Вишуковуватимуться важливі аспекти державної політики, закордонного досвіду, вироблятимуться науково-методичні рекомендації та механізми за допомогою яких можна багато чого змінити як в теорії, так і на практиці, в реальному житті. Особлива увага в даній статті з допомогою міждисциплінарного методу наукового дослідження акцентована на: виробленні нового методологічного інструментарію дослідження пенітенціарної системи України; необхідності вдосконалення правових механізмів функціонування пенітенціарної системи України, а саме викривач катувань та інших видів неналежного поводження у пенітенціарній системі України; рецидиві у пенітенціарних установах; закордонному досвіді функціонування пенітенціарних установ на прикладі таких країн, як США, Італія, Великобританія; підсиленні персоналу пенітенціарних установ духовно-ціннісною та компетентнісною складовою з необхідністю подальшого позитивного впливу на осіб, які відбувають покарання; коучингу, як інноваційній технології формування психофізичної компетентності пенітенціарного персоналу; питанням розвитку пенітенціарної системи України у недалекому майбутньому шляхом створення приватних в’язниць; підпорядкуванню пенітенціарних установ МВС України; рекомендаціям корисних наукових статей для студентських/курсантських колективів, науково-педагогічних працівників тощо.