ПРАВОВА ПРИРОДА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО ДОГОВОРУ, УКЛАДЕНОГО ЗА ДОПОМОГОЮ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Федосенко, Н.А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті проаналізовано правову природу цивільно-правового договору, укладеного за допомогою інформаційно-комунікаційних систем (ІКС). Досліджується правове середовище, в якому функціонують такі договори, включаючи вимоги до їх укладання та виконання. Підкреслюється, що зміни в економічних, соціальних та політичних аспектах суспільного життя призвели до появи нових типів цивільно-правових відносин. Наголошено що активному розвитку і поширенні інформаційно-комунікаційні технологій, що надали учасникам цивільного обороту можливість застосовувати у своїй діяльності електронні засоби зв’язку, забезпечуючи більш зручні способи ведення суб’єктами своєї діяльності. Використання інформаційно-комунікаційних технологій призвело до появи в цивільному обігу такого виду договору, як електронний договір. Звернута увага на важливість розуміння, у яких випадках необхідно створювати окремий електронний документ для укладання договору, а коли достатньо виразити свою згоду за допомогою електронних засобів комунікації.