Застарілі помилки в практиці кримінально-правої кваліфікації дій, пов’язаних з обманом, та шляхи їх подолання - Ярмиш, Наталія; Ангелуца, Наталія (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
Публікація присвячена аналізу типових помилок, яких припускаються правозастосовниками в процесі кримінально-правової кваліфікації дій осіб, які для заволодіння чужим майном використовують обман чи зловживання довірою. У публікації, зокрема, продемонстровано, що заволодіння майном шляхом обману зазвичай плутають з ситуаціями, коли обман слугує не способом заволодіння майном, а способом отримання доступу до нього, що в по-дальшому полегшує обертання майна на свою користь шляхом крадіжки чи грабежу. Надана розгорнута аргументація того, що й дії службової особи, якщо вони дійсно відповідають ознакам ст. 190 КК України, аж ніяк не можна кваліфікувати за цією статтею. Для кримінально-правового реагування на такі вчинки призначена спеціальна норма, що міститься у ч. 2 ст. 191 КК України.