Принципи реалізації законності у трудових відносинах за участю судді - Дашутін, Ігор (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена окресленню концептуальної сутності та переліку основних принципів забезпечення законності в трудових відносинах за участю судді в Україні. Встановлюється, що під досліджуваними принципами слід розуміти відносно стабільні, взаємоузгоджені та окреслені в нормативній формі засадничі ідеї, які в процесі своєї об’єктивації дозволяють ефективним чином забезпечувати законність у вказаних відносинах без шкоди для належного функціонування системи правосуддя, а також утвердження гідної праці судді. Принципи забезпечення законності в трудових відносинах за участю судді складають собою систему засадничих ідей, які поділяються на загальноправові, галузеві та спеціальні принципи. Основними загальноправовими принципами забезпечення законності в трудових відносинах за участю судді є принципи верховенства права, справедливості та рівності, законності, гуманізму. До галузевих принципів автор відносить: неприпустимість звуження свободи праці судді; гармонійна стабільність трудових відносин; забезпечення поваги до людської гідності судді, як працівника зі спеціальним трудоправовим статусом; гарантований захист трудових та суміжних прав судді державою. Групу спеціальних принципів складають: гармонійне поєднання положень трудового та адміністративного права у процесі забезпечення законності в трудових відносинах за участю судді; адекватна співмірність належного рівня соціального забезпечення судді з ризиками трудової діяльності судді, а також з обмеженнями та заборонами, які стосуються роботи судді; недопущення звуження гарантій незалежності та самостійності трудової діяльності суддів.