Участь роботодавців у питанні захисту трудових та інших соціальних прав внутрішньо переміщених осіб - Волинець, Владислав (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
У статті здійснено розгляд участі роботодавців у питанні захисту трудо-вих та інших соціальних прав внутрішньо переміщених осіб. Акцентовано увагу на тому, що з однієї сторони наразі створено чимало важливих соціаль-них пільг для роботодавців з метою зацікавити їх у можливості працевлашту-вання внутрішньо переміщених осіб на своїх підприємствах, установах та ор-ганізаціях, проте з іншої - реального та чіткого механізму участі роботодавців у системі соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб наразі не має. У статті здійснено дослідження участі роботодавців у системі захисту трудових та інших соціальних прав внутрішньо переміщених осіб, в тому числі й шля-хом застосування до роботодавців певних законодавчих заборон та розроб-лення ними соціальних пакетів для працівників. Наголошено на тому, що держава окремі функції соціального захисту в питаннях соціального забезпе-чення ВПО перекладає й на інших суб’єктів соціальної політики, в тому числі й роботодавців. Втім, зроблено висновок, що на практиці участь роботодавців не розглядають як важливий напрямок соціальної підтримки таких осіб, а роль та значення роботодавців у вказаному процесі просто недооцінюють. Вчений наголошує на важливості створення умов зацікавленості роботодав-ців у здійсненні соціальної підтримки ВПО, подальших пошуків розв'язання проблеми у вказаному напрямку. Основні напрями у сфері захисту трудових прав та інших соціальних прав внутрішньо переміщених осіб, що можуть бути реалізовані саме роботодавцями, які прийняли до себе на роботу таких осіб, науковець розглядає за такими суспільними відносинами: 1) у сфері трудових правовідносин; 2) у сфері здійснення соціальної підтримки як працівника, що є ВПО так і членів сім’ї такого працівника; 3) у сфері сприяння працевлашту-вання осіб з-поміж своїх співробітників в інших населених пунктах.