ПОНЯТТЯ, ОЗНАКИ ТА ПРАКТИКА ЗАСТОСУВАННЯ ОЦІНОЧНИХ ПОНЯТЬ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ - Короєд, С.; Гусарєв, С. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2023)
Статтю присвячено розгляду сучасних тенденцій розвитку оціночних понять в правовій системі України, орієнтованих на впровадження позитивного зарубіжного досвіду у правове регулювання суспільних відносин, Здійснено огляд встановлених стандартів, принципів та функцій, значення окремих елементів механізму правового регулювання, одним із елементів якого є використання в законодавстві оцінних термінів, що призводить до посилення ролі розсуду правозастосовників, серед яких можуть бути як приватні суб'єкти, так і державні органи, зокрема судові. Підкреслено, що відштовхуючись від загальної характеристики правового явища, визначеного як оціночне поняття, слід відзначити відсутність чіткого терміну та відсутність закріпленої дефініції в чинному законодавстві України. Оціночні поняття представляють собою терміни, зміст яких залишається не конкретизованим у законодавстві через їхню особливість; проте їхня конкретизація відбувається під час правозастосування з урахуванням конкретних життєвих обставин, на врегулювання яких спрямовані відповідні норми, що містять оціночні поняття. На сучасному етапі розвитку цивільного права та відповідних цивільно-правових відносин акцентується розширення можливостей розсуду сторін в контексті зміцнення принципів диспозитивності.