Суб’єкт злочину, передбаченого статтею 255 Кримінального кодексу України - Околіт, О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2022)
У статті проаналізовано проблемні питання суб’єкта злочину, передбаченого ст. 255 Кримінального кодексу України. Розглянуто дискусійні питання віку, з якого настає кримінальна відповідальність за створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній. Розкрито окремі недоліки виокремлення спеціальних суб’єктів дослідженого злочину – службової особи (ч. 3 ст. 255 Кримінального кодексу України) та особа, яка здійснює злочинний вплив, або є особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі «вора в законі» (ч. 5 ст. 255 Кримінального кодексу України). Сформульовано рекомендації для практики застосування положень про суб’єкта злочину, передбаченого ст. 255 Кримінального кодексу України, а також надаються пропозиції щодо їх удосконалення.