Злочинна спільнота як форма співучасті - Околіт, О. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2022)
У статті аналізуються актуальні проблеми, пов’язані із введенням в кримінально-правовий обіг поняття «злочинна спільнота». Сформульовано авторську позицію щодо кримінально-правової природи цього організованого злочинного об'єднання, розкрито його кримінально-правові ознаки, а також здійснено оцінку обґрунтованості такого кроку законодавця шляхом виокремлення переваг та недоліків цієї законодавчої новації. Аргументовано, що злочинна спільнота, незважаючи на те, що вона не визначена у ст. 28 КК України, є самостійною формою співучасті. Встановлено, що визначення злочинної спільноти потребує уточнення шляхом доповнення його іншими злочинними об’єднаннями, які можуть утворювати досліджувану форму співучасті, принаймні організованою групою.