Радянська тюрма – дітище НКВС - Степанюк, А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2021)
У статті розглянуто та проаналізовано характерні особливості радянської тюрми, як однієї з ланок системи ГУЛАГ, у якій обмеження прав і свобод людини порівняно з іншими місцями ув’язнення були максимальними, де були створені нестерпні умови відбування покарань, з тим, щоб гнобити, зламати, розтоптати особистість засудженого. Тюрма була місцем ув’язнення, куди направляли особливо небезпечних державних злочинців та порушників режиму у виправно-трудових таборах і виправно-трудових колоніях. Алгоритм функціонування радянської тюрми на послідуючі десятиріччя був заданий наказами НКВС 30-х років. Радянська тюрма була місцем максимальної ізоляції ув’язнених, де можливість їх спілкування з зовнішнім світом і між собою була зведена до мінімуму. Звертається увага на невідповідність умов відбування покарання у радянській тюрмі Мінімальним стандартним правилам ООН стосовно поводження з ув’язненими.