Генетичні та зовнішні детермінанти агресивної злочинної поведінки. Методологічні та етичні висновки за результатами проєкту - Pękala, Krzysztof; Kacprzak, Andrzej; Chomczyński, Piotr; Pękala-Wojciechowska, Anna (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2021)
Наш дослідницький проєкт оформлений як біосоціальний аналіз етіології злочинної поведінки. Це дослідження можна охарактеризувати як концептуально та методологічно інноваційну спробу поєднати підходи до досліджень, які до цього часу не проводились у комплексі. Дослідницький проєкт базується на трьох компонентах: соціологічному, психологічному та біологічному. Основними цілями статті є ініціювання дискусії щодо взаємодії між факторами злочинної поведінки, що належать до різних областей, та забезпечення міждисциплінарного підходу до вивчення етіології злочинної поведінки. Дискусія щодо доказовості злочинної поведінки необхідна як для збагачення уявлень і знань про умови, що передують злочинній поведінці, так і для переосмислення практичних рішень у галузі соціальної реабілітації. Стаття також стосується наших методологічних та етичних роздумів, пов’язаних із проведенням нашого пілотного проєкту.