Протиправність як ознака порушення присяги - Кравчук, О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2020)
У статті досліджено протиправність як ознаку порушення присяги. Наголошено, що якщо дотримання службово-трудової дисципліни досягається методами заохочення, переконання, виховання, а за потреби – методами примусу, які полягають у застосуванні до її порушників заходів дисциплінарного і громадського впливу, то забезпечити дотримання присяги можна тільки негативним і суворим методом – звільнення зі служби, без права обіймати в майбутньому визначені категорії посад. Зазначено, що завдання державної служби, які корелюються зі змістом Присяги державного службовця, полягають насамперед у належному забезпеченні державно-управлінських відносин, яким властивий свідомо вольовий характер. Зміст Присяги державного службовця, який закріплює обов’язок службовця вірно служити Українському народові, тим самим вказує на загальний обов’язок органів державної служби, місцевого самоврядування та інших органів державної влади служити народу, як прояв публічного адміністрування.