ПОНЯТТЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ ЯК ОБ’ЄКТУ ФІНАНСОВО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Віницький, В.О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті досліджено поняття грошового обігу як об’єкта фінансово-правового регулювання та розкрито його значення для забезпечення стабільного функціонування національної економіки. Обґрунтовано, що гроші є базовим елементом економічної системи, виконують функції міри вартості, засобу обігу, платежу та накопичення, а тому потребують чіткої правової регламентації. Доведено, що ефективне фінансово-правове регулювання грошового обігу є необхідною умовою підтримання стабільності національної валюти, забезпечення належного рівня купівельної спроможності населення та реалізації економічної політики держави. Проаналізовано наукові підходи до розуміння категорії «грошовий обіг», а також етимологію понять «гроші» та «обіг». Встановлено, що у сучасній фінансово-правовій науці відсутній єдиний підхід до визначення сутності грошового обігу, хоча більшість наукових концепцій пов’язують його зі здійсненням руху грошових коштів у процесі економічної діяльності. На підставі узагальнення наукових позицій запропоновано авторське визначення грошового обігу. Визначено основні ознаки грошового обігу як об’єкта фінансово-правового регулювання.