ГАРАНТІЇ ОПЛАТИ ПРАЦІ ЯК ЕЛЕМЕНТ СТАБІЛЬНОСТІ ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИН В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Подорожній, Є.Ю.; Подорожній, А.Ю. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті досліджено гарантії оплати праці як один із ключових елементів забезпечення стабільності трудових правовідносин в умовах воєнного стану. Обґрунтовано, що гарантії є необхідною складовою механізму реалізації трудових прав, оскільки забезпечують перехід від їх формального закріплення до фактичного здійснення. Особливе значення у системі юридичних гарантій мають гарантії оплати праці, які спрямовані на забезпечення своєчасної, повної та справедливої винагороди за працю, встановлення мінімальних державних стандартів, а також недопущення безпідставного зменшення чи затримки виплати заробітної плати. Проаналізовано наукові підходи до розуміння сутності гарантій оплати праці та розкрито їх значення як елементу стабільності трудових правовідносин в умовах особливого правового режиму. Встановлено, що в умовах воєнного стану гарантії оплати праці мають комплексний характер і охоплюють сукупність правових, організаційних та економічних механізмів, спрямованих на збереження трудових зв’язків між працівником і роботодавцем, підтримання мінімального рівня матеріальної захищеності працівників, а також забезпечення безперервності та передбачуваності трудових відносин. Доведено, що саме гарантії оплати праці виступають важливим інструментом балансування інтересів сторін трудового договору в умовах підвищених ризиків і нестабільності. Особливу увагу приділено аналізу положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».