ДО ІСТОРІЇ ФОРМУВАННЯ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ В РОСІЙСЬКІЙ ІМПЕРІЇ - Ярмиш, О.Н.; Бернадський, Б.В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2026)
У статті розглядається розвиток нормативно-правової бази в рамках підготовки до майбутньої війни в Російській імперії. Автори наголошують, що вся законодавча діяльність у сфері безпеки в Російській імперії ґрунтувалася та розвивалася виключно на принципах захисту самодержавного ладу. Саме на цій основі розвивалися зусилля щодо встановлення правового режиму воєнного стану. Дослідження спирається на широкий спектр джерел, серед яких чільне місце займають архівні та документальні матеріали, деякі з яких вперше вводяться в науковий обіг. Необхідність встановлення правового режиму воєнного стану була зумовлена загостренням міжнародної обстановки, яка вела світ до глобальної війни. Робота, енергійно розпочата на початку правління Олександра III, значно сповільнилася до кінця його правління. Це було пов'язано, перш за все, з міжвідомчими суперечностями, оскільки процес вимагав чіткого розмежування повноважень та ефективної координації між Військовим та Морським міністерствами, Міністерством фінансів, Міністерством закордонних справ, Окремим корпусом жандармів та Департаментом поліції Міністерства внутрішніх справ. Тим не менш, у країні було запроваджено режим контррозвідки, режим секретності та низку інших заходів, без яких функціонування режиму воєнного стану було б неможливим. Робота була остаточно завершена лише у 1914 році, з початком Першої світової війни.