МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ОБІГУ ЗБРОЇ ТА ПОВОДЖЕННЯ З НЕЮ - Філіпенко, Н. Є.; Спіцина, Г. О.; Лукашевич, С. Ю. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У дослідженні розглядаються міжнародні стандарти у сфері запобігання незаконному виготовленню, обігу та використанню вогнепальної зброї, зокрема положення Протоколу ООН проти незаконного обігу вогнепальної зброї, Договору про торгівлю зброєю (ATT), Програми дій ООН щодо стрілецької та легкої зброї (UN PoA), а також Директиви (ЄС) 2021/555. Автори аналізують ключові механізми міжнародного контролю: маркування, реєстрацію, простежуваність, обмін інформацією, знищення нелегальної зброї та міжнародну співпрацю. Особливу увагу приділено оцінці відповідності українського законодавства цим стандартам, а також визначенню прогалин у національній нормативно-правовій базі. Зокрема у статті проаналізовано проекту Закону України «Про право на цивільну вогнепальну зброю» № 5708 8 як спробу комплексного врегулювання цивільного обігу вогнепальної зброї в Україні. Обґрунтовано, що попри значний нормативний потенціал, його положення не повною мірою відповідають міжнародним стандартам у цій сфері, зокрема Протоколу ООН проти незаконного обігу вогнепальної зброї, Програмі дій ООН (UN PoA) та Директиві (ЄС) 2021/555. У статті обґрунтовується необхідність імплементації міжнародних підходів у сфері запобігання незаконному виготовленню, обігу та використанню вогнепальної зброї до національного законодавства, зокрема в контексті післявоєнного врегулювання обігу зброї, посилення контролю та запобігання її незаконному використанню. Запропоновано низку рекомендацій щодо гармонізації українського законодавства з міжнародними зобов’язаннями, з урахуванням безпекових викликів, спричинених збройною агресією проти України, які є передумовою формування прозорої та безпечної системи контролю за обігом цивільної вогнепальної зброї й важливим чинником європейської інтеграції України.