РОЛЬ ТА ЗНАЧЕННЯ ЛОКАЛЬНОГО ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ПРАЦІВНИКІВ ТРАНСПОРТУ - Прокоп'єв, Р. Є. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті окреслено роль та значення локальних актів у процесі правового регулювання трудових відносин працівників транспорту. Здійснено розгляд термінологічного розуміння поняття «локальне регулювання», «локальний нормативно-правовий акт», окреслено особливості локального нормативно-правового регулювання трудових відносин. Зроблено висновок про те, що основна ціль локальних актів полягає у регулюванні правовідносин на конкретному підприємстві із врахуванням особливостей його роботи, особливостей послуг, яке надає те чи інше підприємство, із врахуванням статусу осіб, які працюють на такому підприємстві. Наголошено на тому, що локальні акти зменшують безпосередній вплив держави на сферу регулювання трудових відносин працівників транспорту із урахуванням їх особливостей та специфіки роботи. Основною метою правового регулювання трудових відносин працівників транспорту на локальному рівні названо: 1) індивідуалізацію загальної норми у правовідносинах із правового регулювання трудових відносин працівників транспорту. Зазначено про дуальний характер індивідуалізації загальної норми у правовідносинах із працівниками транспорту: а) індивідуалізація загальної норми по відношенню до трудових відносин у транспортній сфері загалом, тобто без розподілу на трудові правовідносини щодо окремих видів транспорту; б) індивідуалізація загальної норми трудових відносин працівників транспортної сфери по відношенню до працівників конкретного виду транспорту; 2) забезпечення оптимального регулювання трудових відносин працівників транспорту; 3) забезпечення інтересів приватних осіб; 4) конкретизація окремих загальних норм по відношенню саме до працівників транспортної сфери; 5) усунення прогалин у нормативно-правовому регулюванні працівників транспорту; 6) вираження через локальні акти специфіки транспортного підприємства, в тому числі деталізація регулювання тих чи інших трудових відносин; 7) вирішення конкретних проблем та питань при регулюванні трудових відносин у транспортній сфері; 8) поглиблення врегулювання трудових правовідносин працівників транспорту саме на рівні окремого транспортного підприємства.