ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДРОЗДІЛІВ ПОЖЕЖНОЇ ОХОРОНИ МОГП УРСР ЩОДО БОРОТЬБИ З ПОЖЕЖАМИ У СЕРЕДИНІ 1960-х рр. - Ярмиш, О. Н.; Греченко, В. А.; Рябий, С. М. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті висвітлюються основні аспекти діяльності підрозділів протипожежної охорони Міністерства охорони громадського порядку УРСР щодо боротьби з пожежами у середині 1960-х років. Матеріали з цієї проблеми, які надходили до даного міністерства, свідчать про значну кількість пожеж на території республіки у вказаний період. Аналіз цих надзвичайних подій показує, що основні порушення здійснювалися працівниками установ та підприємств через недотримання вимог протипожежної безпеки, порушень трудової та виробничої дисципліни. Не надавалося належної уваги огляду обладнання, несвоєчасно проводилися ремонті роботи. Випадки виникнення пожеж свідчили про те, що суб’єктами господарювання не на належному рівні розроблялися заходи з пожежної безпеки, які не охоплювали усі чинники, що могли призвести до виникнення пожеж. У результаті пожеж було знищено багато майна, нанесено значну шкоду державних установам та організаціям, колгоспам та радгоспам. У низці областей республіки ще недостатньо були вирішені питання організації гасіння пожеж у містах, особливо у частині якісної розробки необхідної оперативної документації та організації гарнізонної служби. Не були усунені випадки, коли пожежі набували розвитку через відсутність кваліфікованого керівництва підрозділами, незнання начальницьким складом об'єкта, повільного нарощування сил, неорганізованої роботи бойових розрахунків. Недостатню кваліфікацію під час гасіння пожеж та ліквідації їхніх наслідків показали підрозділи воєнізованої пожежної охорони міністерства охорони громадського порядку. Також це стосувалося боєздатності пожежно-сторожової охорони колгоспів. Істотну роль у гасінні пожеж відігравали органи міліції. Їхнім основним завданням, разом з пожежниками, був порятунок людей, які перебували у небезпеці, допомога в локалізації та ліквідації пожеж, а також забезпечення безпеки особового складу.14 січня 1967 р. МОГП СРСР затвердив Інструкцію «Про порядок організації воєнізованої пожежної охорони Міністерства охорони громадського порядку СРСР у містах, на промислових підприємствах та інших об’єктах народного господарства». У цьому документі визначалися принципи утворення та завдання підрозділів пожежної охорони. В цей період в УРСР стали широко впроваджуватися, особливо на підприємствах, пожежно-технічні комісії, до яких залучалися інженери, технологи та техніки заводів та фабрик. Це означало впровадження нової форми профілактичної роботи, що ґрунтувалася на активній участі інженерно-технічного персоналу у розробці заходів, спрямованих на зменшення пожежної небезпеки. Важливим елементом профілактичної діяльності з попередження пожеж залишалася роз’яснювальна робота та спроби встановлення більш суворого контролю за дотриманням протипожежних правил. В той час цей напрям в роботі пожежної охорони втілювався в проведенні пожежно-технічного мінімуму серед населення міст та сіл.