Особливості касаційного оскарження ухвал суду першої та апеляційної інстанції в адміністративному судочинстві - Самара, В. С. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті досліджено одну з ключових гарантій реалізації принципу доступу до правосуддя в адміністративному судочинстві - право на касаційне оскарження судових ухвал. Автор детально розкриває зміст, правову природу та класифікацію ухвал, що приймаються в адміністративному процесі, зокрема таких, що можуть бути оскаржені в касаційному порядку. Висвітлено нормативне підґрунтя касаційного перегляду ухвал відповідно до положень Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України), включаючи статті 294, 317, 328–349, та проаналізовано практичні аспекти застосування відповідних норм. Основну увагу приділено питанню допустимості та обмежень касаційного перегляду ухвал, що не вирішують спір по суті, проте істотно впливають на хід процесу та права сторін. У роботі систематизовано види ухвал, які можуть бути предметом самостійного касаційного оскарження, та окреслено межі повноважень касаційної інстанції під час їх розгляду. Автор наводить критерії касаційного перегляду, відмінності між підставами для оскарження рішень і ухвал.. У статті виокремлено основні етапи касаційного провадження, включаючи формальну перевірку скарги, підготовку справи, попередній розгляд та розгляд у судовому засіданні, з детальним описом процедурних вимог та строків. Значна увага приділена проблемним аспектам, таким як: обмеження повноважень касаційного суду; відсутність єдності судової практики; недосконалість системи електронного судочинства; формалізм вимог до скарги, що ускладнює доступ до касаційного перегляду для непрофесійних учасників процесу. У висновках обґрунтовано, що механізм касаційного оскарження ухвал відіграє важливу роль у забезпеченні законності судових процесів, однак потребує подальшого вдосконалення задля підвищення ефективності та рівності доступу до правосуддя.