Адміністративно-правові гарантії прав і свобод людини у сфері національної безпеки в умовах воєнного стану - Беззубов, Д. О. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню адміністративно-правових гарантій прав і свобод людини і громадянина у сфері національної безпеки в умовах воєнного стану. Визначено, що верховенство права та визнання людини, її життя і гідності найвищою соціальною цінністю залишаються основоположними орієнтирами діяльності держави навіть за умов обмеження окремих прав. Обґрунтовано, що саме адміністративне право забезпечує необхідну процедурну рамку для балансування інтересів державної безпеки та прав людини. На основі аналізу конституційних положень, Закону України «Про національну безпеку України», Стратегії національної безпеки України та наукових напрацювань вітчизняних учених (В.Б. Авер’янова, О.В. Скрипнюка, Ю.С. Шемшученка, О.Ф. Андрійко) запропоновано концепцію «трьох К»: компетенції органів виконавчої влади у сфері безпеки, координації їх діяльності з інститутами громадянського суспільства та контролю за дотриманням прав і свобод людини. Показано, що без чіткого нормативного закріплення компетенцій, інституціоналізації форм координації та розвитку системи контролю будь-яка безпекова політика ризикує перетворитися на інструмент адміністративного свавілля. Новизна дослідження полягає у формулюванні теоретичних засад нової наукової категорії – «юридична безпека», яка визначається як система правових і процедурних гарантій передбачуваності державних рішень, спрямованих на захист прав і свобод у сфері національної безпеки. У статті висунуто пропозиції щодо вдосконалення законодавчої бази, зокрема внесення змін до Закону України «Про національну безпеку України» у частині закріплення процедурних гарантій, створення механізмів громадського контролю та запровадження обов’язкових адміністративних актів для оформлення обмежень прав і свобод. Практичне значення статті полягає у можливості використання її висновків для підготовки законопроєктних пропозицій, розробки адміністративних процедур діяльності військових адміністрацій і органів сектору безпеки та оборони, а також для вдосконалення наукових концепцій розвитку українського адміністративного права у контексті європейської інтеграції.