Сутність кадрового складу правоохоронних органів та особливості впливу на нього правового режиму воєнного стану - Федорченко, В. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Визначено, що кадри правоохоронних органів – це сукупність спеціально уповноважених службовців, які володіють необхідною професійною компетенцією, знаннями, навичками необхідними для ефективної та якісної реалізації покладених на правоохоронний орган завдань та функцій, а також пов’язаними зі специфікою трудової діяльності правами, обов’язками та гарантіями праці. Доведено, що в умовах дії правового режиму воєнного стану суттєво змінено концепцію поточної діяльності правоохоронних органів: по-перше, правоохоронні органи діють в умовах підвищеного навантаження, яке зумовлено наявністю ризиків державному суверенітету та конституційному ладу, гострої соціальної нестабільності і, подекуди, суспільної паніки, а також негативних явищ військового характеру; по-друге, на правоохоронні органи покладається обов’язок суміщення свої цільової діяльності із виконання заходів правового режиму воєнного стану із іншими органами державної влади, місцевим самоврядуванням та військовим командуванням; по-третє, правоохоронні органи активно залучаються до проведення заходів мобілізації.