Реалізація принципу рівності та заборони дискримінації на етапі складання та публікування оголошення про вакансію та набір працівників - Войцишена, О. В. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
Стаття присвячена з’ясуванню трудо-правових особливостей реалізації принципу рівності та заборони дискримінації на етапі складання і публікування оголошення про вакансію та набір працівників. Зазначається, що принцип свободи праці як основоположна ідея на відповідному етапі процедури найму працівників характеризується важливим антидискримінаційним ефектом, що вказує на те, що дотримання такого принципу є екзистенціальною необхідністю для забезпечення сталого розвитку людства, а також ринкової економіки. Автором виокремлюються чотири основні антидискримінаційні властивості належного складання та публікування роботодавцем оголошення про вакансію та набір працівників. Перша така особливість полягає в тому, що складання та опублікування оголошення про вакантну посаду та набір кадрів характеризується функцією інформування ринку праці про відповідну кадрову потребу (необхідність) роботодавця й взяття ним на себе відповідних зобов’язань, зокрема, недискримінаційного характеру. Друга властивість – складання та публікування оголошення про вакантну посаду і набір кадрів як процедурний елемент трудо-правового порядку (частина загального правопорядку) являє собою гарантію рівного доступу до інформації про зайнятість. Третя властивість – складання та публікування оголошення про вакантну посаду та набір кадрів являє собою юридичний факт, на підставі якого формуються правовідносини переддоговірної відповідальності. Четверта властивість – складання та опублікування оголошення про вакантну посаду та набір кадрів є засобом мінімізації допущення дискримінаційних ризиків. Окремо виокремлюються правила, яким має слідувати на цьому етапі набору працівників роботодавець й які випливають з дії та реалізації принципу рівності та заборони дискримінації, а саме такі правила: по-перше, заборона на використання в оголошенні прямих і непрямих дискримінаційних критеріїв щодо кандидатів на вакантну посаду. По-друге, серед таких правил є вимога, яка полягає в тому, що зміст оголошення повинен відображати чіткі критерії щодо якостей та інших вимог до потенційного працівника, які можуть бути предметом антидискримінаційної оцінки стосовно з’ясування того, чи дійсно стосуються вони виключно ділових якостей та кваліфікаційних вимог. По-третє, важливим правилом також є використання в оголошенні нейтральної, а також інклюзивної лексики. По-четверте, роботодавець зобов’язується також використовувати в оголошенні особливі критерії (вимоги), які є обґрунтованими винятками, зумовленими специфікою праці.