Стан правопорядку на провідних промислових підприємствах Української РСР на початку 1970-х років - Ярмиш, О. Н.; Греченко, В. А. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
У статті аналізуються основні аспекти, пов’язані з станом правопорушень на низці провідних підприємств УРСР. Керівництво відділу внутрішніх справ, яке опікувалося цими заводами, рапортувало у вищі інстанції, що у 1972 р. кількість правопорушень, порівняно з 1971 р. дещо зменшилася. Основними видами злочинів були: розкрадання державного майна різними способами – шляхом присвоєння, крадіжки, шахрайства; розтрати в результаті зловживання службовим становищем, дрібні розкрадання державного майна, крадіжки особистого майна громадян, хуліганство. Керівництво органів внутрішніх справ уважало, що основними причинами широкого поширення розкрадання державного майна були недоліки в обліку і контролі за правильним зберіганням і витратами товарно-матеріальних цінностей і грошових коштів. Проте автори вважають, що необхідно також враховувати соціальні причини злочинності в СРСР, які ігнорувалися тодішньою радянською юридичною наукою. Серед злочинів, учинених працівниками вказаних підприємств, були також згвалтування, розбій та грабунки. Як свідчать документи, найбільша кількість злочинів мала місце на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті . та Південному машинобудівному заводі. У статті відзначається зростання в цей час числа алкоголіків та випадків пияцтва, вчинення злочинів у стані алкогольного сп’яніння. Але самі працівники відділу змушені були констатувати неефективність своєї роботи у цьому напрямі.