Співвідношення правоохоронної та правозахисної діяльності: поняття та особливості - Циркулєнко, С. С. (Вісник Пенітенціарної асоціації України, 2025)
В статті актуалізовано поняття, сутність та значення правоохоронної функції держави та її фундаментальної складової – правоохоронної діяльності, встановлено її співвідношення із близькою за змістом правозахисною діяльністю. Наголошено, що особливої актуальності вказане питання набуває в умовах воєнного стану. Зауважено, що феномен правоохоронної діяльності неможливо у повній мірі розкрити у відриві від таких взаємозалежних дефініцій як правоохоронна функція держави та правоохоронні органи. Встановлено, що особливістю правоохоронної функції держави є наявність внутрішнього та зовнішнього напрямів її реалізації, що відбивається в охороні конституційного ладу, забезпеченні охорони законності і правопорядку, прав і свобод громадян, власності, природних ресурсів та навколишнього природного середовища, боротьбі зі злочинами та іншими правопорушеннями, їх своєчасній профілактиці, діяльності спеціальних уповноважених нею органів щодо профілактики та недопущення порушень норм міжнародного права тощо. Підкреслено, що правоохоронна діяльність – це такий вид державної діяльності, який реалізується з метою охорони права спеціально уповноваженими державними органами шляхом застосування юридичних заходів впливу із суворим дотриманням установленого законом порядку. Констатовано, що правоохоронна та правозахисна діяльність вбачаються вкрай схожими за змістом і значенням, але є і принципові відмінності, які полягають у тому, що здійснення правоохоронної діяльності вимагає застосування відповідних примусових заходів, а тому вона може реалізовуватись лише органами публічної влади. В свою чергу правозахисна діяльність не вимагає спеціального організаційно-державного механізму, а тому може реалізовуватися, у тому числі, і недержавними організаціями.